tisdag 30 juli 2013

Att vara otypisk

Det är jag, otypisk, alltså!

Det är vad läkarna kallat min AIH hela tiden. Det fanns några kriterier jag uppfyllde för att diagnostiseras för AIH och dit hör ju Alat-värdet samt att mina leverfunktioner var väsentligt påverkade. Att jag dessutom svarat så bra på kortisonet är också ett tecken på AIH.
Vad som saknas för att jag ska vara "typisk" vet jag inte riktigt och det är det ingen idé att fördjupa sig i, eller hur?

Idag har jag varit på sjukhuset och träffat min läkare och hon kunde lämna det otroligt glada beskedet att alla värden ligger under gränserna och jag är i princip fysiskt frisk!

Jag ska sakta trappa ner kortisonet och om inget händer kommer jag framåt nyåret kanske vara nere på en halv tablett och har jag riktig tur kan jag, efter en ny biopsi under våren, få sluta helt med medicinen.
Hon pratade om att man ibland sätter in Azatriopin, som en slags underhållsbehandling, men hon vill avvakta med det eftersom det då kommer en ny period med biverkningar och jag tycks ju vara extra känslig för det. Och jag har dessutom tagit kortison ganska kort tid ännu.

Jag undrade om skov, när, hur och varför levern plötsligt kan bli sjuk igen och hon sa att man inte har några förklaringar till varför det uppstår och att det finns de som bara har det en enda gång. Kanske kan jag få vara en sån patient!

Min lever har mycket ärr efter inflammationerna, även om det inte är extremt mycket och liksom ärr på huden kan de bli mindre synliga med tiden för att så småningom försvinna helt.
Infektionskänsligheten ökar något med kortisonbehandling, men när man är på så låg dos som jag är nu, bör man inte vara mer känslig än andra. Det enda jag inte får utsätta mej för är TBC- sjuka...

Hon avslutade med att säga att alla mina blodprover kontrolleras av åtminstone två läkare och vid minsta misstanke om att något värde är på väg åt fel håll kontaktar de mej. Jag ska lita på att de har full koll och jag ska se till att "leva ett gott liv utan oro och ångest".

För så är det ju, jag är fortfarande ganska skakig psykiskt. Det enorma stresspåslaget jag utsattes för under väntan på diagnos och de kraftiga biverkningarna har satt sig i mej. Jag väntar på att få gå med i en mindfullgrupp, jag behöver absolut hjälp med att fokusera på annat än AIH, sätta friskhetstanken främst och inte ta ut något elände i förskott.
För det gör jag, tar ut i förskott alltså, när allt är tyst och stilla runt mej. Jag somnar med tankar på AIH och vaknar med dem. Jag sover fortfarande alltför få timmar och har svårt att riktigt koppla av, även om jag under min vakentid verkligen anstränger mej för att njuta av livet.
Läkaren sjukskrev mej på heltid fram till mitten av augusti och därefter på halvtid, hon vill att jag ska mjukstarta på jobbet för att inte öka stresspåslaget. Och det känns ganska tryggt och är nog vad jag behöver.

Kanske är detta mitt sista inlägg på ett tag, om jag inte skriver något betyder det att allt är under kontroll.
Tack för att ni varit här och jag hoppas att min upplevelse av AIH varit till stöd och hjälp för någon därute...


Lena6 kommentarer:

 1. Men Lena, det är ju helt underbart det du skriver. Tänk att det kan vara så bra att vara otypisk!

  Mindfullness är nog bra. Jag tror på det och har själv testat lite hos en sjukgymnast. Det var innan man riktigt visste varför jag hade så ont i nacken alltid. Måste du vänta? Jag tror att många sjukgymnaster är kunniga inom området och håller grupper.

  Hoppas att det kommer att fungera bra sen när du börjar jobba. Det känns säkert jobbigt i början men det kan nog ändå vara ett sätt att få tankarna på annat. Byta fokus liksom.

  Många varma kramar!

  SvaraRadera
 2. Jättevarma kramar till dej!
  Försök nu att njuta av ditt liv fullt ut!...
  Men jag vet att det är lätt att ta ut elände i förtid - alldeles i onödan visar det sig ju oftast efteråt!
  Lena

  SvaraRadera
 3. Hej! Känner igen mycket av det du skrivet. Har själv en trolig AIH, och blev som du trött etc förra året i maj. Sedan dess har jag ätit kortison i lite olika doser men mått bra. Precis som du funderade jag mycket över detta med att kanske aldrig mer få dricka alkohol. Som allt annat är detta en "process", en mental sådan. Idag kan jag ta ett glas vin ibland. Bara för att. Vill inte ha en sjukdom och försöket fortfarande acceptera att jag nog har AIH. Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Skulle vilja veta vad du haft för ASAT och ALAT-värden? Själv hade jag, när jag blev dålig för drygt ett pr sedan båda värdena på ca 13. Vilket läkaren på vårdcentralen tyckte var skyhöga. Idag är värdena normala men jag äter fortfarande 15 mg kortison. Om värdena fortfarande är normala sänks dosen men om inte, ska jag prova en annan medicin som ska "lugna" det aktiva immunförsvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Som du kanske förstått har jag också en trolig AIH, mycket tyder på det och eftersom jag svarat så bra på kortisonet har man nästan bestämt att det är AIH.
   Den 7 mars 2013, som var mitt första provtagningstillfälle, var ASAT 7,2 och ALAT 8,87 och det sjönk för varje provtagning jag var på i väntan på biopsi och den odlingen som tog 5 veckor. Jag sattes in på 30 mg prednisolon i slutet av maj, då var mitt ASAT- värde normalt och ALAT 1,26. Därefter tog jag prover varje vecka fram till mitten av juli och varje gång hade värdena sjunkit och jag trappade ner med 5 eller 2,5 mg per gång. Nu tar jag 7,5 mg Prednisolon och tanken är att jag ska göra det en tid framöver, kanske med någon sänkning.

   Man vet att min lever är full med ärr, men de sitter på rätt ställen, levern kan rena blodet hyfsat ändå, och under våren ska jag göra en ny biopsi. Kanske har ärren "bleknat" då...

   Jag sliter också hårt med att acceptera att jag har en kronisk sjukdom, men hoppas att jag kan få verktyg att klara det med hjälp av mindfullness. Dessutom har jag börjat träna (nytt för mej, jag skäms för att säga det) och försöker njuta av det goda livet, trots allt, ger.

   Återkom gärna om du undrar något.

   Lena

   Radera
  2. Oj, jag såg inte att du svarat mig här :)! Jag skrev lite i din senaste kommentar och pratade om träning. Men vad bra att du också börjat träna.

   Radera

Varje kommentar är värdefull för mej. Tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...